Ögonproteser | Lisa & kämparsonen Charlie
Lisa Lindquist - mamma till Charlie & Ellie

Lisa & kämparsonen Charlie

Annons

Ögonproteser

Det var ett tag sedan jag skrev och då passade det väldigt bra  att slänga in ett inlägg nu när vi satt igång processen med C’s ögonproteser. Jag har tidigare skrivit ett längre inlägg om C’s hörsel och syn och det hittar ni här.

Nu kommer den senaste uppdateringen gällande hans syn & resan till ögonproteser. När Charlie föddes konstaterades det att han är född blind på båda ögon. På hans högeröga finns det ett utvecklat öga (endast ögonvita) men som är mindre än normalt och på hans vänstersida har det inte utvecklats något öga utan det är tomt bakom ögonlocket.

Vi har vid flera tillfällen träffat läkare och plastik där vi resonerat fram och tillbaka vad som blir bäst för C. Det viktigaste för oss var att veta hur stort ingrepp år detta och hur mycket utsätter vi C för. Fördelar ställdes mot nackdelar och fördelarna vägde betydligt mycket tyngre.

Vi har nu fått kontakt med Ansiktsprotetik i Stockholm där vi varit två gånger.

Första gången var den 28 mars och då gjordes det avtryck på C’s ögonhålor för att veta hur stora C’s ögonhål är. Detta för att få så bra passform på formarna som möjligt. Formerna kommer, till en början, hjälpa ögonhålorna att töjas så att ögonhålorna blir så stora som möjligt för att få så bra resultat som möjligt när det väl är dags att sätta in riktiga, målade, ögonproteser. När man töjer ögonhålorna så tar formarna hjälp av kroppens egna vävnader i och med att C är så liten och växer varje dag. Detta besök gick väldigt bra och avtrycken är gjorda.

Andra besöket var idag, måndag 9 april. Avtrycket hade blivit bra och det var dags att sätta in dom första formarna, ett i varje öga, som är gjort av ett genomskinligt emaljmaterial. Det gick väldigt bra. C sov dock som en stock när vi kom dit och att väcka honom är ingen enkel match men tillslut gick det bra. Denna process är ingenting som gör ont utan mer ett obehag att ha dom pillandes vid hans ögon. Lite tårar och två isatta former senare så var vi klara. Detta kommer att göras var 4:e vecka då man hela tiden måste sätta in nya, större, formar för att tillslut få den storlek på ögonhålor som han ska ha. Detta kommer att ta ca 1 år.

C somnade gott i vagnen direkt efter besöket. Charlie är precis som vanligt vilket känns väldigt skönt. Man har funderat fram & tillbaka ”hur ska han reagera” ”kommer dessa att störa honom”. Men inte alls, han verkar trivas väldigt bra med dessa.

Resultatet på hans högeröga (där det redan finns ett öga) blev kanon. Det blev en stor skillnad redan vid detta tillfälle. Hans vänsteröga blev bra när vi var där men när vi kom hem ploppade formen ut så vi ska tillbaka imorgon. Framöver ska vi försöka sätta in den själv men vi har inte lyckats.

Det var nog allt vi hade att dela med oss utav idag. O övrigt mår vi alla bra. Både jag och Charlie växer. Jag växer på bredden och Charlie både på längden och bredden. Jag har idag gått in i vecka 27 och det känns som tiden bara springer iväg, vilket det också gör. Jag träffade i eftermiddags min förlossningsläkare för att prata om graviditeten, provtagningar, ultraljud och förlossning. Ett bra och givande möte.

Nu har vi slängt oss i soffan i väntan på Robinson (vi älskar Robinson haha) och C har badat och nu somnat i soffan. En mysig måndagskväll.

Imorgon ska vi tillbaka till tjejerna på ansiktsprotetik och sen ska vi till nya Karolinska i Solna och vaccinera Charlie mot RS. Detta blir sista dosen för denna säsong. Otroligt skönt.

Stor kram från familjen Landeskog/Lindquist

(avslutar med lite bilder på Charlie efter att första formerna satts in)

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Lisa Lindquist - mamma till Charlie & Ellie

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats